Ik werd deze week geraakt en ontroerd door de documentaire ‘Crazy Wise’.

Helaas ben ik ook een overlever van de psychiatrie molen, dat klinkt misschien wat dramatisch maar als je weet hoe het er binnen die muren aan toe kan gaan dan begrijp je wat ik bedoel. Voor mij was het enorm schadelijk en traumatiserend, alles behalve helpend dus. Toen, heel wat jaartjes  geleden, voelde ik al dat het niet klopte, dat ik verkeerd begrepen werd. Wat is het dan fijn en vooral ook helend om te ontdekken dat steeds meer professionals deze mening delen. Dat er langzaam e.e.a verandert, eindelijk!

Het is zo belangrijk en zo nodig dat er professionals opstaan die anders durven kijken en opkomen voor een heel kwetsbare groep en dit is weer zo’n prachtig voorbeeld daarvan. Ik raad iedereen van harte aan om naar deze prachtige documantaire te kijken, een ‘must see’ voor iedere therapeut of hulpverlener.

Uit de docu crazy wise: Onze cultuur en de psychiatrie zit zo vast in het ratio en in de wetenschap, dat wanneer we een spirituele ervaring hebben, we dit niet als zodanig erkennen. We plakken er allerlei etiketten op en stigmatiseren mensen met bijvoorbeeld etiketten als psychose, schizofrenie etc. Het zijn vaak heftige ervaringen waar je hulp bij nodig hebt. Iemands wereld wordt ondersteboven gegooid en er is een crisis. Maar deze crisis is ook een kans, een opening naar iets groters. In plaats van stigmatiseren is het juist heel erg nodig om mensen te helpen om te gaan met deze staten van verruimde bewustzijnstoestanden, want dat zijn het.

De beste plek waar je een psychose kan hebben is een klein dorpje in Afrika of India, daar is acceptatie en ruimte voor je ‘anders zijn’. Daar wordt je niet buitengesloten. De verbinding wordt  niet verbroken maar juist behoude, je wordt verwelkomd in alles wat je bent. Samen zoeken naar een betekenis achter de ‘gekte’.

Ontdekken dat het helemaal niet zo gek is maar dat de maatschappij er wel erg gek mee omgaat. Stemmen of gedachten hoe heftig ook hebben een betekenis. Misschien is het geen ziekte maar een kwaliteit?

Geen zwakte maar een kracht? Er zijn veel boeken en projecten die me geraakt hebben maar elke keer als ik zo’n juweeltje als deze ontdek maakt mijn hart weer een sprongetje. Het onderdrukken, wegstoppen en werken met dwang is niet de oplossing en niet helpend.

Ieder  mens  verdiend het zó om gehoord en gezien te worden, zeker op het meest kwetsbare moment van zijn leven. Dat is al helend op zich, gezien worden zonder oordeel, iemand die de moeite neemt om echt contact te maken.

Diep gevoeld contact vormt dan ook de basis van onze opleidingen, klik hier voor de opleiding Energetische therapie en klik hier voor de opleiding lichaamsgerichte trauma therapie.

Wil je op de hoogte blijven van andere (gratis) aanbiedingen, tips en activitieten? klik hier om je in te schrijven voor onze nieuwsbrief.

Er is een wijsheid die zegt dat er een kwaliteit schuilt in de ‘gekte’ en in de pijn. Dat het de bedoeling is dat je daar anderen mee helpt en dat dit helpen ook onderdeel is van je eigen heelwording. Dat is de weg van ’the wounded healer’. Datgene wat een bron van groot lijden was, is ook een bron van wijsheid en van compassie.

Ik zeg het vaker maar het is echt zo, in je diepste pijn schuilt je grootste kracht….

Wat voel ik me bevoorrecht om mensen te mogen begeleiden op hun weg naar heelwording. En ja, dat is ook helend voor mijzelf

Vul hieronder het wachtwoord in om de documentaire  ‘Crazy wise’ gratis online kijken:

Het wachtwoord is: CWDUTCH

(LET OP DE HOOFDLETTERS!)