Ken je dat gevoel van twijfel? Wanneer je een beslissing moet nemen slaat de twijfel toe en weet je het gewoon niet meer. Veel mensen hebben last van keuze stress. De één twijfelt over grote zaken de ander over kleine. Er zijn momenten waarop je misschien twijfelt aan welke boodschappen je neemt of welke kleding je aan doet. Grote twijfels gaan bijvoorbeeld over ander werk, wel/niet bij je partner blijven etc. Voor beiden geldt dat twijfel ontzettend veel energie kost. Energie die je liever in andere zaken steekt. Ik neem je mee langs een aantal valkuilen en wijs je ook de weg erlangs. Op z’n minst geeft dit artikel je inzicht 🙂

Twijfel zit niet in je hart maar in je hoofd. Laatst zie een S.O.L cursist tegen miji: ‘Ik ben zo blij dat je me destijds aanmoedigde de stap te zetten. Mijn gevoel zei ‘doen’ maar mijn hoofd zei dat ik er misschien nog niet klaar voor was’. Haar leven is (in positieve zin) enorm verandert door de cursus, haar gevoel volgen was de juiste stap. (zoals heel vaak) Als je veel twijfelt is het dus belangrijk om (weer) te leren ‘voelen’. Voelen wat je werkelijk wilt is het tegenovergestelde van twijfel. Soms kan je niet verklaren waarom iets wel/niet goed voelt. Je mag het risico nemen om je gevoel te volgen en je zult hier absoluut geen spijt van krijgen.

5 valkuilen die twijfelen veroorzaken of in stand houden:

1. Je hoofd vertrouwt je hart nog niet
2. Je laat je beīnvloeden door je omgeving
3. Je weet niet (meer) wie je bent en wat je voelt
4. Je angsten zijn groter dan je verlangen
5. Je weet wat je wilt maar je blijft het uitstellen

Wat kan je nu op weg helpen?

Ga meer naar je gevoel luisteren en durf hier op te vertrouwen. Houd wel je hoofd erbij en probeer het eerst met kleine beslissingen. Zo krijg je het vertrouwen om ook grotere keuzes te maken. Je kunt alleen je gevoel volgens als je voelt 😉 Soms lijkt het ‘voelen’ even helemaal weg te zijn. Waarschijnlijk heb je je dan teveel laten beīnvloeden door je twijfels en wat anderen zeggen. Probeer eens terug te gaan naar je allereerste gevoel, het moment nog voordat iemand (of je hoofd) er iets over had gezegd. Mij helpt het altijd om de volume knop van de ’twijfelstem’ zachter te draaien. Ik visualiseer een volumeknop en draai het geluid zachter, vervolgens draai ik mijn intuītie luider en hopla ik weet wat ik wil!

Als je twijfels je blokkeren is het hoog tijd om je te richten je op wat je wél wilt, laat je verlangen je twijfels overstijgen. Zie wat je wilt voor je, alsof het al zover is. Voel het helemaal en geniet hiervan. Als je verlangen groter wordt dan je angst kom je weer vooruit!

If you can dream it, you can do it!

Walt Disney

Stop met uitstellen! Van uitstel komt afstel, je kunt jezelf soms gek maken met je getwijfel. De ene dag ben je eruit en de volgende dag viert de twijfel weer hoogtij. Dan ben je een eerder genomen beslissing aan het heroverwegen. Alleen een koe heeft baat bij herkauwen 😉

Als je herkauwt zijn er 3 mogelijkheden:

1 Alles blijft bij het oude omdat je geen actie onderneemt (en dus komt je ook niet vooruit)
2.Je neemt een beslissing maar blijft twijfelen over wat er allemaal fout kan gaan (vreet energie!)
3.Je neemt een beslissing en stopt met twijfelen! (hehe dat geeft ruimte!)

Geen keuze maken is ook een keuze, twijfelen is dus een keuze !

Wat het mij een stuk makkelijker heeft gemaakt is de wetenschap dat er in wezen geen ‘foute’ keuzes zijn. Als je bedenkt dat iedere ervaring je iets brengt en je overal iets van leert neemt dit druk weg. Leren gaat met vallen en opstaan, soms maak je een keuze die voor je gevoel ‘verkeerd’ uitpakt maar daar leer je vaak nog het meest van.

Je hart volgen is niet altijd gemakkelijk. Wanneer je te lang naar anderen hebt geluisterd kan je twijfel ‘chronisch’ worden. Als je dit ontdekt staat je hele leven op z’n kop! Je weet niet meer weet wie je bent en het is enorm verwarrend. Het kan voelen of de bodem om je voeten weggeslagen is. Maar het is ook een kans, een enorme kans op groei en transformatie, want die bodem was niet van jezelf. Nu mag je een fundament gaan bouwen op je eigen wijsheid.

Ik weet uit eigen ervaring dat twijfels je enorm dwars kunnen zitten. Wil je daarom persoonlijk advies of heb je nog vragen? Twijfel er dan niet aan om contact met me op te nemen 😉

Wil je (her)ontdekken wie je bent, meer in je kracht komen te staan en ‘voelen’ wat je hier op aarde komt brengen?

Dan is wellicht de SOL cursus of de Opleiding tot M.E.E. therapeut iets voor jou!