Ieder van ons heeft het in zich om te helen, ongeacht hoe diep de wonden zijn, hoe onmogelijk het soms ook lijkt, er is altijd een weg….

Dat het vinden van die weg niet altijd makkelijk is, weet ik als geen ander. Het is voor mij een enorme worsteling geweest, een zoektocht die meer dan 20 jaar heeft geduurd.

Mijn ervaringen hebben me geleerd hoe belangrijk het is om écht te luisteren en wat een gemis het is om niet gehoord en begrepen te worden.
Ik heb onderweg veel eenzaamheid en afwijzing gekend.

Diepe angst en wanhoop zijn mij niet vreemd en nergens vond ik echt aansluiting. Het was alsof ik op de verkeerde plek was belandt, niemand die mij werkelijk zag.

Zelf zag ik ook niet goed maar dan letterlijk. Mijn visuele beperking zorgde ervoor dat ik nogal eens struikelde of dingen omgooide, ik voelde me onhandig en onzeker en werd vaak gepest. Toch was ik een doorzetter en een waaghals, ik klom op daken, crosste door het bos op een pony en presteerde het om op één dag 3 keer bij de huisarts te zitten voor hechtingen!

 

Niemand kon mij bereiken

Als baby en de jaren die volgden raakte ik onder het mom van ‘we willen je helpen’ onbedoeld flink getraumatiseerd. Als puber herhaalde deze dynamiek zich, in plaats van hulp kreeg ik er trauma’s bij.

Ik ging van de ene hulpverlener naar de andere en van instelling naar instelling. Jeugdpsychiatrie, gesloten afdelingen en gedwongen isolatie kwamen er aan te pas. Niemand wist het.

Praten kon ik niet, van binnen schreeuwde ik om hulp maar zonder geluid. Totaal bevroren trok ik me steeds verder terug in mezelf. Niemand kon mij verstaan, niemand kon mij bereiken.

Toen en daar heb ik besloten dat het anders moest, dat ik later mensen wilde gaan helpen. Maar eerst had ik zelf hulp nodig. Die zoektocht duurde meer dan 20 jaar. Uiteindelijk was er een therapeut die zich niet liet afschrikken en het geduld, vertrouwen en de kennis had om mij te bereiken.

 

"Difficult roads often lead to beautiful destinations"

Zo’n therapeut wil ik voor anderen zijn, zulke therapeuten wil ik opleiden. Mensen die diep in verbinding met zichzelf zijn en diep bij de ander naar binnen kunnen kijken. Het verschil zit ‘m niet in de methode maar in de mens die verbinding durft aan te gaan met zichzelf en met de ander.

In 2005 ontmoette ik Fred, ik wist meteen dat dit voor altijd zou zijn. Zonder Fred had ik niet gestaan waar ik nu sta, zijn geduld, toewijding, liefde en steun zijn het grootste geschenk dat ooit heb mogen ontvangen.

In je diepste pijn ligt ook je grootste kracht.

Op het dieptepunt van mijn leven leerde ik ook mijn kracht kennen, al was ik me daar toen nog niet bewust van. Nu, vele jaren later, begrijp ik hoe pijn en kracht onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn.

Pijn buitensluiten is begrijpelijk maar hiermee sluit je ook je grootste kracht buiten. Ik geloof dat de sleutel naar heelwording ligt in het erkennen en omarmen van alles wat in je leeft.

Er zijn geen woorden voor nodig om iemand te verstaan

Het gaat dus over weer in verbinding komen met alles van jezelf. Zowel je pijn als je passie, zowel je kwetsbaarheid als je kracht.

Ik ontmoet je graag daar waar je bent, ook als dit ver weg of in het donker is. Ik reik uit in die diepte om daar te luisteren, te zien en te zijn met wat er is. Er zijn geen woorden voor nodig om iemand te verstaan.

Mijn missie: LICHT zetten op trauma

Vanuit mijn persoonlijke ervaring met vroegkinderlijk trauma begrijp ik als geen ander wat trauma betekent. Ik weet als geen ander hoe intens en ingrijpend het kan zijn. Ervaringsdeskundige zijn kan absoluut een meerwaarde zijn maar moet in mijn beleving wel samengaan met een gedegen professionele ontwikkeling.

Ik volgde vele opleidingen, ze hebben me allemaal iets gebracht maar toen ik leerde over (complex) trauma en dissociatie viel er zó veel op z’n plek. Dit was waar ik al die tijd naar op zoek was geweest. Dit ging over mij, over de mensen die zo worstelen maar bij wie niets lijkt te werken.

Nu begreep ik waarom en dit begrip bracht compassie en zachtheid. Ik zag mezelf en mijn cliënten in een heel ander licht. Er was LICHT gezet op trauma. Het onzichtbare werd zichtbaar.

 

Keep pushing till it's understood
And these badlands start treating us good

Bruce Springsteen

Er is zoveel onbewust en onzichtbaar trauma, mensen weten niet wat ze niet weten…..

Helaas heeft mijn zoektocht naar de juiste hulp heel lang geduurd. Toch heb ik in die zoektocht veel mogen leren en was het niet voor niks. In wat ik nu mag uitdragen komt alles samen.

Mijn wens is dat anderen deze zoektocht bespaard blijft, dat er goede gespecialiseerde hulp te vinden is voor hen die het zo hard nodig hebben.

We horen en zien jou, ook op lagen die niet eerder zijn aangeraakt of verwoord. Er is stilte, verbinding, diepgang maar ook humor.

We leiden professionals op die op hun beurt ook diep naar binnen leren kijken. Zowel bij zichzelf als bij hun cliënten.

Dat diep gevoelde contact, zonder protocollen of methoden die in de weg staan, dat is wat raakt, dat is wat heelt en verbindt.
Die pure ont-moeting, dat is waar wij voor staan.

Ik laat me inspireren door het werk van o.a.: Johannes B. Schmidt, Bessel van der Kolk, Peter Levine, Franz Ruppert, Ellert Nijenhuis, Laurence Heller,  Bert Hellinger, Onno v/d Hart, Janina Fisher, John Bradshaw, Brené Brown en vele anderen.

Ik hecht veel waarde aan professionele en persoonlijke ontwikkeling en investeer veel in mezelf door het volgen van nascholing en (supervisie) sessies. Hoe meer ik van mezelf zie, hoe meer ik van de ander kan zien. De ontmoeting met mezelf vormt de basis van waaruit ik jou ontmoet.

Welkom bij Centrum Puur, welkom bij jezelf.

Lieve groet, Samantha