Door heftige ervaringen in mijn kindertijd en jeugd heb ik uit zelfbescherming de deuren naar mezelf en mijn gevoel lange tijd afgesloten. Tot het moment dat iemand me wakker schudde, de weg terug naar mezelf begon daar op dat moment. Met het besef dat ik hooggevoelig ben viel er een heel belangrijk kwartje en begonnen dingen op zijn plek te vallen. Mijn weg naar heling was begonnen.

Het leven was voor mij lange tijd één groot gevecht. In plaats van het te omarmen duwde ik het weg. Niet alleen het leven duwde ik weg, ook mezelf en de mensen om me heen sloot ik buiten. Hunkerend naar contact maar te angstig en bevroren om ook maar iets toe te laten trok ik me steeds verder terug uit het leven, uit verbinding. Afwijzing, eenzaamheid en enorme angst lopen als rode draad door mijn leven. Op het dieptepunt van mijn leven leerde ook mijn kracht kennen, al was ik me daar toen nog niet bewust van.

Mijn grootste gevecht was misschien wel het loslaten van het vechten. Ik heb ontdekt dat in het erkennen en omarmen van mijn pijn ook de sleutel lag om mezelf en mijn kracht te omarmen. Het heeft lang geduurd maar uiteindelijk vond ik mensen die mij hierin de weg konden wijzen. Nu, vele jaren later, begrijp ik hoe pijn en kracht met elkaar verbonden zijn.

In je diepste angst en in je diepste pijn ligt je grootste kracht verscholen. De lotus dankt zijn mooie bloei  aan de vruchtbare modder die zijn wortels voedt. Pijn buitensluiten is begrijpelijk  maar hiermee sluit je ook je grootste kracht buiten.

Ik voel me enorm verbonden met de term ‘wounded healer’. De pijn mag er zijn, hoeft niet weggestopt te worden maar is juist iets kostbaars, zegt ook iets over je kracht en kwaliteiten.

Ik was nog maar 15 toen ik zeker wist dat ik later andere mensen zou gaan helpen. Een diep gevoel van binnen, alsof ik toen al begreep dat wat ik had meegemaakt een bepaald doel diende.

Door een opstapeling van traumatische ervaringen was ik er al snel helemaal klaar mee hier op aarde. Een plek waar ik niks van begreep en die zo onveilig en heftig voelde. Elke dag een gevecht. Ik worstelde met mezelf en de wereld. En dan was er ook nog die andere wereld, vol met energie, voor anderen onzichtbaar, voor mij levensecht en angstaanjagend.

"The wound is where the light enters"

Rumi

Eenzaam, verdrietig en totaal de weg kwijt, raakte ik verstrikt in het web van systemen en hulpverleners. Veel scholen heb ik versleten en toen ik nergens meer welkom was, ging ik naar een internaat voor blinden en slechtzienden. Mijn visuele handicap, daar konden ze wel mee overweg maar mijn angsten en depressie, daar konden ze niets mee. Uiteindelijk escaleerde het en belande ik in de kinder en jeugdpsychiatrie.  Vanuit een crisisopname naar een langdurige opname. De hulpverleners zaten ook daar  met hun handen in het haar en hebben mij nooit werkelijk gezien.

Onbegrip, autoriteit, onrechtvaardigheid, geweld, dwang, dingen waar ik slecht tegen kan maar helaas in mijn jonge leven al veel tegen kwam. Zoveel hulpverleners en helaas bijna evenveel teleurstellingen… mijn gevoeligheid werd niet (h)erkend, er kwamen vele onderzoeken en etiketjes aan te pas, evenals medicatie. Wat ik nodig had was een arm om me heen, begrip en warmte. In plaats daarvan zat ik (te) vaak in een kille isoleercel, iets dat grote impact had op mijn vertrouwen in mensen.

Het was een lange weg om mezelf terug te vinden en mijn hart weer te openen naar mezelf en naar de wereld om me heen. Ik was vaak in de natuur te vinden, daar kwam ik tot rust. Met dieren kon ik me nog wel verbinden en ik  volgde ik een opleiding in de paardensport en een opleiding tot paraveterinair dierenartsassitente.

Langzaam maar zeker ontdooide ik en kwamen er steeds meer lichtpuntjes in mijn leven. Het grootste lichtpuntje (zeg maar gerust lichtmast!) is Fred. We ontmoetten elkaar in 2005 en ik ben nog iedere dag dankbaar dat ik mijn soulmate en liefde voor het leven heb gevonden, wat een voorrecht!!

Na financieel loodzware jaren, waar we door hard werken en blijven vertrouwen uit zijn geklommen was het in 2015 zover. We hebben onze liefde voor elkaar bezegeld met een magische bruiloft waar de liefde en levenslust vanaf spatte!
Het gaat allemaal niet vanzelf en ook wij hebben het intense donker gekend maar wat ik diep van binnen voel, is dat geluk maakbaar is. Het is mooi anderen te mogen inspireren met ons verhaal, we komen van ver maar ‘if you can dream it, you can do it’.

In 2008 begon ik mijn avontuur als ondernemer, ik heb abrupt mijn baan opgezegd na een burn-out en begon van de één op de andere dag mijn praktijk. Een sprong in het diepe maar mijn beste beslissing ooit! Alles kwam in een stroomversnelling, wonderlijk wat er kan gebeuren als je je hart volgt! Naast individuele sessies kwamen er al snel workshops en cursussen bij.

If you can dream it, you can do it! 

De opleidingen die ik volgde hebben me veel gebracht maar toch miste ik steeds iets wezenlijks. Ik voelde weerstand om me steeds aan te moeten passen aan methodes en werd onzeker. Wat ik zocht was mijn eigen waarheid, ik wil niet die van een ander leven. Ik zocht vertrouwen in mezelf en mijn intuïtie. Ik was niet op zoek naar het leren van een trucje, ik wilde graag vanuit mijn eigen diepe wijsheid werken.

Ik zag meer professionals worstelen, ze waren onzeker, vertrouwden niet genoeg op hun intuïtie, werden ondergesneeuwd door protocollen en methodes. Door de vele sessies en cursussen die ik mocht geven ontvouwde zich langzaam iets moois….

In 2014 werd de opleiding tot MEE therapeut geboren! Een onbeschrijfelijk mooie reis, waar ik heel trots op ben. Inmiddels heb ik al meer dan 20 groepen op mogen leiden en wat voel ik me dankbaar dat ik dit mooie vak mag overdragen! Mensen leren werken vanuit hun hart, geweldig!

Ik vind het belangrijk om me steeds verder te blijven ontwikkelen, zowel als persoon als professional. Ik kan anderen tenslotte niet verder mee op reis nemen dan ik zelf ben geweest.

Een intens mooie en diepe versnelling in mijn proces heb ik ervaren toen ik me ging verdiepen in het familie opstellen. Ik werk met het nieuwe opstellen, we volgen de wijsheid van het veld. Heel diep, heel egoloos en bijzonder krachtig! Ik heb een intens mooie reis gemaakt waarin ik opgeleid werd tot familie opsteller maar bovenal mezelf veel beter leerde kennen.

Ik volgde vele opleidingen op energetisch gebied waaronder, reading, healing, energetisch therapeut, familie opstellingen, emotioneel lichaamswerk, een basis in cranio sacraal therapie, Transformatie coaching, engelenkaartreadings etc. etc.

In 2016, op een bijzonder seminar genaamd ‘touch the untouchable’ had ik een indrukwekkende ontmoeting met Johannes Schmidt. Ik was geraakt door zijn manier van werken en het voelbaar diepe contact dat hij maakte. Sindsdien ben ik regelmatig bij hem  in Zuid Duitsland  voor zowel individuele sessies als het volgen van trainingen op het gebied van trauma en dissociatie.

Centrum Puur specialiseert zich steeds meer in trauma en lichaamsgericht werken en inmiddels is er een vervolgopleiding ontwikkeld om professionals nog verder mee op reis te nemen: ‘lichaamsgerichte trauma therapie’.

En zo gaat mijn ontwikkeling steeds weer verder en dieper en mag ik op mijn beurt mensen ook weer verder mee op reis nemen.

Wie weet mag ik ook eens een stukje met jou mee reizen? Weet in elk geval dat je welkom bent!

Lieve groet, Samantha