Zo’n 15 tot 20% van de mensen is hooggevoelig, deze groep is meer dan gemiddeld gevoelig voor prikkels die binnenkomen via de zintuigen. Een hsp-er neemt meer indrukken, signalen en details waar. Wat voor anderen ‘normaal’ is zoals harde muziek en mensenmassa’s, een drukke agenda etc. kan voor een hsp-er al snel teveel zijn. Iedere persoon is natuurlijk uniek, er zijn vele vormen en gradaties te onderscheiden in hooggevoeligheid.
Een HSP-er is zich dus bewuster van en gevoeliger voor nuances en prikkels. Het registreren en verwerken van alle prikkels kost veel energie. Wanneer de HSP-er zich nog niet bewust is van deze eigenschap of hier nog niet goed zijn weg in heeft gevonden kan er snel overprikkeling ontstaan. Het systeem is dan tijdelijk over-belast. Deze overbelasting kan met veel verschillende klachten gepaard gaan, moeheid komt het meeste voor. Gelukkig is er wat aan te doen!
Hoog sensitief, je hebt het niet, je bént het.
Hoogsensitiviteit is geen aandoening maar een eigenschap, het is niet iets dat je hebt maar iets dat je bént. In onze hectische maatschappij waar de nadruk ligt op ratio en verstand wordt hooggevoeligheid niet altijd gewaardeerd.
Je ziet vaak dat H.S.P.-ers zich proberen aan te passen, ze voelen zich anders en vragen zich af wat is er nu toch mis met mij? Ze drukken hun hooggevoeligheid (en hiermee hun kracht!) naar de achtergrond en gaan mee in wat de maatschappij van hun vraagt. Hierbij gaan ze ver over hun eigen grenzen heen, voelen niet meer wie ze zijn en hierdoor ontstaan vaak klachten.
De kunst is om wat je eerst zag als zwakte om te gaan buigen naar kracht. Het heeft geen zin je aan te passen aan de rest want jij bent niet de rest. Jij ben jij! En jij bent goed zoals je bent! In het opgeven van verzet tegen je gevoeligheid ligt de sleutel naar zelfbevrijding. Accepteren van deze eigenschap is de eerste stap op weg terug naar jezelf. Erken je gevoeligheid en leer met zachte ogen van liefde naar jezelf kijken.
Begeleiding bij HSP
Hoewel hooggevoeligheid dus op zich geen aandoening is kan de overprikkeling die hiermee gepaart gaat wel leiden tot emotionele en lichamelijke klachten. Het is belangrijk om de gevolgen van overprikkeling te behandelen. Als de balans is hersteld, is het van belang overprikkeling voortaan te voorkomen. In zowel het behandelen van overprikkeling als het behouden van balans kunnen wij je helpen. Wij weten uit eigen ervaring hoe het is om HSP-er te zijn. Dat het soms lastig is maar dat het ook onze grootste krachtbron in dit werk vormt.
Balans herstellen en behouden
Voor hsp-ers is het van belang dat zij goed leren aarden, dit is essentieel voor een goed functioneren,. Naast aarden kunnen we je leren hoe je jezelf beschermt tegen negatieve invloeden van buitenaf. Grenzen leren voelen en ook respecteren zijn een belangrijk punt bij het voorkomen van overprikkeling. Een juiste balans tussen activeiten en rust, oftewel geven en nemen is ook belangrijk bij het vinden en behouden van balans.
‘Wakker’ worden
Hoogsensitiviteit kan een sterke invloed hebben op je leven, je werk en je relaties. Je vraagt je maar af wat er toch mis is met jou, bent hard voor jezelf en begrijpt niet waarom je je draai maar niet kunt vinden. Totdat iemand tegen je zegt: ‘Goh ben jij niet hoogsensitief’. Je wordt even flink wakker geschudt en het kan voelen of je hele wereld op zijn kop staat….
Er over lezen geeft veel herkenning en inzicht en maakt je hopelijk wat milder naar jezelf toe.
Dan is het zoeken, zoeken naar wie je bent, naar wat je wilt. Waar liggen jouw unieke kwaliteiten? Het lukt vaak steeds minder goed om tegen je gevoel in te gaan en vaak zal dit leiden tot veranderingen. Veranderingen in je werk, relaties, vrienschappen, hobby’s, interesse’s etc. Dit is vaak een heftige periode in het leven van een hsp-er. Maar het is de moeite meer dan waard om te ontdekken wie je bent en wat je écht gelukkig maakt!
Kwaliteiten en valkuilen van HSP
hsp-ers zijn gevoeliger voor stress en gevoeliger voor angst, zeker ook voor faalangst. een rustige (werk)omgeving zonder te veel stress en werkdruk ligt hen vaak het beste. Voor zichzelf opkomen en grenzen aangeven is ook niet de sterkste kant van een hsp-er. Hierdoor gaat de hsp-er nog wel eens over zijn grenzen heen met alle gevolgen van dien. Een hsp-er heeft een goede intuïtie een groot inlevingsvermogen en oog voor de mensen om zich heen. Een adviserende en/of bemiddelende rol, een baan in de hulpverlening of het onderwijs zijn werkgebieden die de hooggevoeligen aanspreekt. Hsp-ers zijn sfeergevoelig en zijn gevoelig voor kritiek dit kan zowel een voor- als een nadeel zijn. Hooggevoelige mensen zijn vaak loyaal, oprecht en kunnen personen en situaties goed inschatten. Ze zijn goed in het oplossen van conflicten en fungeren vaak als rustpunt en adviseur binnen een groep.
Jezelf beter leren kennen en genieten van je hooggevoeligheid? Wellicht is de SOL cursus iets voor jou!?
Of ben je al klaar voor de volgende stap? Wie weet is de Opleiding tot MEE therapeut iets voor jou?