Verdieping voor therapeuten e.a. professionals                                                                                                   

Ben je geraakt door opstellingen en wil je dit zelf leren begeleiden? Wellicht is deze training wat je zoekt. Zeker wanneer je een intuïtieve manier van werken belangrijk en dit verder wilt verdiepen.

Tijdens deze training leer je 1 op 1 opstellingen begeleiden. Om zoveel mogelijk profijt van de training te  hebben, is het belangrijk dat je al ervaring hebt in het begeleiden van mensen en het liefst ook al enige ervaring met opstellingen, bijvoorbeeld als representant of als vraagsteller. Ik wil je graag helpen om het systemisch werk te integreren in je huidige werk. Niet alleen voor je cliënten maar ook voor jezelf betekent dit een enorme verrijking.

Een opstelling werkt zo diep en is zo ongrijpbaar dat ik er nauwelijks woorden aan kan geven. Het blijft verwonderen en wat is het een voorrecht hiermee te mogen werken!

Een opstelling nodigt je steeds uit tot loslaten en vertrouwen.
durven aankijken, ermee durven zijn en laten stromen....

Het nieuwe opstellen

Het nieuwe opstellen is anders dan het ‘klassieke opstellen’. In het nieuwe opstellen is vooral het veld en dus niet de opsteller bepalend. Dit vraagt om loslaten, niet (teveel) sturen en zeker niet fixen. Als we ons laten leiden door iets groters, maakt het veld zonder enige ruis de onderstroom zichtbaar

Opstellen vraagt enerzijds om zuiver waarnemen en loslaten maar het is ook van belang om een gedegen basis aan vaardigheden te beheersen, zoals de juiste basishouding en dieper (systemisch) leren kijken. Het accent ligt vooral op de praktijk maar de theorie vergeten we zeker niet!

Waarom deze training volgen? Omdat je er, naar mijn mening, als mens en als therapeut nog verder van kan groeien. De dagen hebben mij veel inzichten over mijzelf verschaft. Over mijn valkuilen, mijn blokkades en over waar ik nu sta. Steeds kwam ik weer een stukje dichter bij mezelf. Ik vind het een bijzondere tool, een krachtige aanvulling die in mijn praktijk al voor prachtige uitkomsten zorgde.

Willeke Kruise

 

Nog meer verfijning en afstemming

Iemand zei laatst tegen mij:

‘Het verschil met andere opstellers is dat jij de innerlijke wereld opstelt. Waar andere opstellers naar buiten gaan en de buitenwereld opstellen, zie ik jou diep naar binnen bewegen en de binnenwereld opstellen’. 

Als therapeut doorloop je verschillende opleidingen, je neemt uit elke training mee wat bij je past en zo ont-wikkel je steeds meer een eigen manier van werken. Voor mij zorgde dit in de loop der jaren voor een veel meer afgestemde en veel meer trauma sensitieve manier van opstellen. We stellen niet alleen de externe maar ook de interne familie op.

Al meerdere malen werd mij gevraagd: ‘waar kunnen we deze manier van opstellen leren?’. Ik gaf al wel een basis training over systemisch werk maar nu er is dan op veler verzoek een langer traject!

 

Verhelderend! Leerzaam! Liefdevol en professioneel begeleid met humor en relativering! Duidelijke uitleg! Magisch en Transformerend! Geen poespas, opsmuk of hoge troon, maar gewoon Sam die ieders proces, ervaring en niveau respecteert. Ik heb me altijd heel erg veilig gevoeld. Het is een mooie mix van theorie en praktijk. Ik doe al jááren mee met familieopstellingen op verschillende locaties, van die ervaringen leerde ik al veel maar door deze dagen kan ik nóg beter en met meer vertrouwen aan de slag met mijn eigen cliënten.

Esther Terpstra

Voorzichtigheid geboden bij trauma

Ik pleit ervoor dat iedere opsteller tenminste basis kennis van trauma heeft want als je werkt met opstellingen werk je met een krachtige tool. Zonder kennis van trauma kan dit cliënten onbedoeld (her)traumatiseren, juist omdat een opstelling vaak zo snel naar de kern gaat.  Ik heb zelf ervaren dat mijn bevriezing en dissociatie niet door de opsteller waargenomen werden. Er werd zoveel tegelijk opgesteld, het ging veel te snel en was veel te veel. Achteraf (met kennis over trauma) kan ik (h)erkennen dat dit mijn dissociatie onbedoeld versterkte. Dat wil ik voorkomen en daarom werken we met een vorm van trauma sensitief opstellen.

(interne) familie opstellingen

Ik heb prachtige dingen mogen voelen en ontmoeten in mijn familie systeem maar voelde op een gegeven moment…en waar ben ik dan!? Hier werd een kerk opgesteld, daar de oorlog, nog 10 familieleden erbij en ik was weg, kon me er niet meer mee verbinden. Het is te ver buiten mij. Zeker voor mensen met trauma mogen opstellingen in eerste instantie veel kleiner zijn, veel dichterbij. We willen cliënten helpen om weer in contact met binnen te komen, dat lukt alleen als we óók met de interne familie (delen) werken.

Een extra dimensie dus! We werken zowel met het externe als interne familieveld! Je leert alles wat je moet weten over het nieuwe opstellen, deze kennis en het systemisch werken is het fundament van waaruit we vertrekken.

Naast de externe familie (vader, moeder etc.) stellen we ook de interne familie (delen) op. We verliezen ons niet in het (externe) familieveld maar halen onze eigen gedissocieerde delen op. Dit maakt dat het zo bijzonder is en zo dichtbij komt. Het is bijvoorbeeld vaak makkelijker om overgroot opa op te stellen dan om je eigen seksualiteit of kracht op te stellen. We willen getraumatiseerde cliënten niet verder in dissociatie voeren maar juist in het ‘hier en nu’ aan laten komen.

Vertraging, verzachting en verbinding. Lichaamsgericht, trauma bewust en met beide voeten stevig in het hier en nu.

Mijn ongelukken opstellen – Podcast Sandy

Sandy vertelt in deze podcast over haar ervaring tijdens één van de bijzondere lesdagen.

 

Voel je dat je erbij wilt zijn klik dan hier.

Wat levert deze training je op:

 • Je leert systemisch kijken naar situaties, cliënten en jezelf
 • Je krijgt een geweldig mooie tool die je in je sessies kunt integreren
 • Je leert in te tunen op de diepe onderstroom onder een probleem of thema
 • Je bent je meer bewust van je eigen veld en hoe jouw voorouders door jou heen werken
 • Je leert trauma sensitief opstellen, veilig werken met opstellingen ook bij traumaproblematiek
 • Je groeit als professional en als mens door de vele nieuwe inzichten en verdieping in jezelf
 • Je beschikt over voldoende ‘know how’ en vertrouwen om 1 op 1 opstellingen te begeleiden
 • Vanaf dag 6 ga je nog meer verdieping, groei en unieke (groeps)opstellingen meemaken
 • Meer kunnen ‘zijn’ bij complexe problematiek en vertrouwen op een dieper weten

 

We gaan in deze training werken met verschillende vormen van individueel opstellen zoals:

 • Opstellen met blaadjes
 • Opstellen met poppetjes
 • Opstellen d.m.v. tekenen
 • Opstellen met delen (interne familie)
 • Een combinatie van bovenstaande

Deze training is niet alleen waardevol voor je sessies maar zal ook voor jou persoonlijk veel opleveren, tijdens de trainingsdagen stel je namelijk je eigen thema’s op.  Als ik ergens vastloop doe ik regelmatig een opstelling voor mezelf. Dat kan jij na deze dagen ook! Het geeft snel inzicht en zet dingen weer in beweging. Het mes snijdt dus aan vele kanten!

Door de opstellingen in de LET opleiding wist ik het al, maar nu ervaarde ik nog intenser de kracht van opstellen. De eenvoud, de diepgang, het snelle inzicht. Mij heeft het een stuk van mezelf terug gegeven, er is zoveel gebeurd. Onbetaalbaar! Als therapeut vind ik het een ontzettend toegevoegde waarde. Je kan er alle kanten mee op binnen een sessie. Ik ben dus niet alleen enthousiast over wat het mij aan heling gebracht heeft. Maar ook het opstellen voor anderen was direct een feestje om te doen!

Marieke Ronhaar

Concreet ziet de training er zo er zo uit:

 • In totaal gaan we 12 dagen met elkaar aan de slag
 • Tussendoor ga je 1 op 1 opstellingen begeleiden om ervaring op te doen
 • Je krijgt een reader met praktische en waardevolle informatie over systemisch werk

Graag laat ik je alvast een kort stukje zien uit de training:

Zijn er toelatingseisen?

Dit is een verdiepingstraject, dat betekent dat er dus al een basis gelegd is door andere opleidingen en/of werken aan je persoonlijke ontwikkeling. Daarnaast is het belangrijk je kunt en wilt werken vanuit verbinding met het lichaam en het veld. Heb je enige ervaring in lichaamsgericht werken en ben je niet bang om het aan te gaan met jezelf? Dan past dit traject goed.

Niet de theorie maar jouw ‘kunnen zijn’ is je belangrijkste instrument als opsteller. Je dient daarom te beschikken over basisvaardigheden zoals jezelf gronden, centreren en je intuïtief af kunnen stemmen op de ander vanuit verbinding met jezelf. Enige ervaring met opstellen is gewenst, bijvoorbeeld als representant. Verder is het belangrijk dat je bereid bent om op een volwassen en diepgaande manier naar jezelf en je eigen proces te kijken en dat je tussen de lesdagen door kilometers kunt maken d.m.v. het begeleiden van opstellingen.

Als je interesse hebt (maar ook als je twijfelt) stuur dan een mail, ik voel graag even mee of deze training  bij je past.

Systemisch werken heeft me geraakt en vooral de manier waarop Samantha werkt. Ze weet keer op keer de juiste snaar te raken, binnen je proces,waardoor je je vertrouwd en veilig genoeg voelt om in het diepe te springen. In het diepe springen wat betreft je proces, maar ook het werken met opstellingen. Vooral het kennen en voelen van je eigen veld zorgt ervoor dat je steeds een laag dieper het proces van anderen kunt begeleiden....Zo mooi om te zien, voelen en ervaren wat er allemaal mag gebeuren! In korte tijd raak je vertrouwd genoeg om aan de slag te gaan in je praktijk. Elke keer weer bijzonder om te zien wat er mag ontstaan! Ik ben blij en dankbaar...

Petra van der Schoot

Sam zal je op deze dagen begeleiden, ze verstaat het trauma sensitief opstellen als geen ander en kan je leren puur vanuit de essentie te werken. Sam werkt op een liefdevolle maar doortastende wijze waarin ze niet terugdeinst voor de heftigheid. Vanuit haar invoelend vermogen weet ze al snel de kern te raken. Vanuit de rust en het vertrouwen dat ze bij zich draagt mogen vaak diepe lagen worden aangeraakt.

 

Misschien was ‘De Diepgang van Systemisch Werk’ een passendere naam geweest; ik kan nog steeds niet bevatten hoe snel we de diepte in zijn gegaan. De opstellingen brachten mij zo snel bij de kern en hebben me hierdoor zoveel rust en ruimte opgeleverd. Wat een prachtig geschenk, dankbaar en stil…

Jan Joosten

Praktische info

Deze training wordt gegeven op onze locatie in Beneden-Leeuwen.

De trainingsdagen duren van 10.00 – 17.00 uur.

Data zondag/maandaggroep (nog 1 plekje vrij): 

 • 26 + 27 januari 2025
 • 23 + 24 februari
 • 23 + 24 maart
 • 20 + 21 april
 • 18 + 19 mei
 • 22 + 23 juni

Data vrijdag/zaterdaggroep (nog 6 plekjes): 

 • 21 + 22 februari 2025
 • 18 + 19 april
 • 16 + 17 mei
 • 20 + 21 juni
 • 5 + 6 september
 • 3 + 4 oktober

Wil je je aanmelden? Stuur dan een mailtje naar info@centrumpuur.nl waarin je kort iets deelt over je (werk)ervaring en opleiding(en) die je gevolgd hebt.

Je investering

Je investering voor deze 12 daagse training bedraagt 2.497,- excl btw.

Er geldt een vroegboekkorting van € 150,- bij betaling ineens voor 15 oktober

Je investering is dan € 2347,- excl. btw

Inclusief zijn:

 • Koffie/thee, fruit, nootjes, koekjes etc.
 • Een uitgebreide reader
 • 3 video’s die je voor aanvang ontvangt, 2 met uitleg en 1 meditatie (totaal meer dan 2 uur)
 • Kippenvel, ontroering, diepgang en de kans verliefd te worden op het opstellen is groot.

Wil je je aanmelden? Stuur een mail naar info@centrumpuur.nl 

Beter bij jezelf leren blijven? Vraag het gratis ebook aan

Uiteraard waarderen wij je privacy en gaan we zorgvuldig met je gegevens om. Als je je aanmeldt krijg je voortaan ook gratis inspiratie en tips in je inbox. Je kunt je hier altijd weer voor afmelden.
Ik ga akkoord met de privacyverklaring*