Veel mensen willen iets veranderen in hun leven maar weten niet hoe. Waar moet ik beginnen? Je ziet door de bomen het bos niet meer en de kans dat je dan vastloopt of verdwaald is groot. Inzicht in waarom je vastloopt is heel belangrijk, zonder deze bewustwording is er geen verandering mogelijk. Soms zijn het echte eye openers en soms zijn inzichten meer als een ‘ohja moment’. Maar altijd werpen ze nieuw licht op de zaak en helpen jou groeien.

Maar hoe kom je nu uit dat bos? Hoe vind je je weg weer? De eerste stap is om de warboel in je hoofd omzetten naar heldere doelen. Daar ga ik je bij helpen! Beantwoord eens voor jezelf onderstaande sleutelvragen.

1. Wat wil ik veranderen?
2. Waarom is dit tot nu toe niet gelukt?
3. Wat heb ik nodig om het wel te laten lukken?

Het is al heel wat als je op de 1e vraag een antwoord kunt geven 😉 De meeste van mijn cliënten antwoorden op vraag 2 ‘dat weet ik niet’. Op vraag 3 zijn de meest gegeven antwoorden: rust, vrijheid en vertrouwen. Kijk nu eens naar het antwoord dat je gaf op vraag 1.
Heb je hier vermeld wat je niet meer wilt? Als dit zo is dan ligt hier al een belangrijk inzicht voor jou. Richt je aandacht meer op wat je wél wilt. Beantwoord vraag 1 (opnieuw) in bewoordingen die positief zijn. Omschrijf wat je wél wilt. Dus niet: ik wil niet meer bang zijn maar ik wil me veilig voelen. Ik wil innerlijke rust, ik wil meer energie etc. Mooi, nu heb je in elk geval helder wat je wél wilt!

Belangrijk is dat je weet waarom het tot nu toe nog niet is gelukt. Dit is namelijk je sleutelinzicht. Als je weet welke blokkade hierachter zit heb je een enorm waardevol inzicht. Soms is het heel lastig om dit zelf te ontdekken. Als je al een antwoord weet op deze vraag kan het goed zijn dat er onder dit antwoord nog een diepere laag verborgen zit.
Stel vraag 2 daarom regelmatig aan jezelf en schrijf de antwoorden die je krijgt op. Dit geeft je waardevolle inzichten, kom je er niet uit trek dan eens een inzichtkaart of raadpleeg een een deskundige.

Op vraag 3 kan je ook verder de diepte ingaan, hoe doe je dit?
Simpelweg steeds de volgende sleutelvraag herhalen:
Wat heb ik hiervoor nodig?

Dat ziet er bijvoorbeeld zo uit:

vraag 3. Wat heb ik nodig om het wel te laten lukken? Rust
Wat heb ik hiervoor nodig? Ontspanning
Wat heb ik hiervoor nodig? Tijd voor mezelf nemen
Wat heb ik hiervoor nodig? Mezelf op de 1e plaats zetten
Wat heb ik hiervoor nodig? Grenzen aangeven

Klaar om verder de diepte in te gaan?
Je kunt nu ook opnieuw weer variëren met vraag 2.
Waarom is nog niet gelukt om tijd voor mezelf te nemen? etc. etc.

Wil je écht de diepte in stel dan ook eens de vraag: hoe doe ik dit?
Dan krijg je bijvoorbeeld: hoe doe ik dit ontspannen? Hoe doe ik dit mijn grenzen aangeven? etc.

Heel interessant om op deze manier jezelf van inzichten te voorzien. Als je dan toch aan het denken bent kan je maar beter iets constructiefs denken!

Nog beter is om alles helemaal stil te laten worden en gewoon te ‘zijn’. Te omarmen wat er is. Soms is bovenstaande een mooie tussenstap op weg naar stilte.

Succes en heb je er nog vragen over neem dan gerust contact met me op!