Hoe begrens je negatieve gedachten?

Is het voor jou soms moeilijk om in beweging te komen, moeilijk om doelen te bereiken en dromen waar te maken? Grote kans dat de gedachte ‘het wordt toch niks’ roet in het eten gooit. Of misschien zijn er andere negatieve gedachten die je ervan weerhouden om vooruit te komen.

Ik moet bekennen dat ik mezelf hier ook regelmatig op betrap. Bijvoorbeeld als ik een nieuw gerecht probeer te maken en het niet volgens plan verloopt of wanneer ik een stuk wil schrijven, een schilderij wil maken, steeds weer die gedachte ‘het wordt toch niks’.
Het even niet weten en onzekerheid zijn de perfecte ingang voor deze gedachte om grond aan de voet te krijgen. Helaas maar al te vaak met als resultaat dat je het opgeeft of doorgaat en daarbij jezelf bevestigd…. ‘zie je wel, ik zei toch dat het niks zou worden.

Deze gedachte (want ja, het is ‘maar’ een gedachte) kan je behoorlijk in z’n greep houden en ervoor zorgen dat je verstart. Soms ontstaat er zelfs zoveel paniek dat de adem stokt en heel je lijf bevriest. Een hele nare ervaring. Om het niet nog eens mee te hoeven maken gaan mensen dan dingen vermijden, alles om het nare gevoel maar niet te hoeven voelen.

Iemand werkt en leeft dan enorm beperkt. Talenten worden niet benut en dromen blijven slechts dromen, heel treurig. Als ik naar mijn eigen weg kijk dan heb ik negatieve gedachten al talloze keren onderzocht op verschillende manieren. Zowel in de diepte als aan de oppervlakte. Oppervlakte werk gaat voor mij over ‘trucjes’. Met gedachten spelen aan de oppervlakte. Diepte werk gaat voor mij over systemisch kijken of bijvoorbeeld innerlijk kind werk, regressie etc.

Voor al het energetisch werk geldt, wat voor de één fantastisch werkt doet voor de ander niks. Ieder mens heeft een andere ingang en vraagt om een unieke benadering. Juist dit is ook waarom MEE therapie zo succesvol is, het gaat niet uit van een methode maar van de mens achter de methode.

Heel veel methodes heb ik geprobeerd en onderzocht, een prachtige ontdekkingstocht. Werken met energie geeft een onuitputtelijke bron van inspiratie. Wellicht kan ik je inspireren met wat tips die je kunnen helpen om negatieve gedachten minder hard te laten schreeuwen.

Een greep uit hoe ik negatieve gedachten (aan de oppervlakte) heb proberen aan te pakken:

 • Negeren (dat werkt bij mij persoonlijk averechts, probeer jeuk maar eens te negeren)
 • In discussie gaan met de gedachte. Oei dat betekent voor mij oorlog met mezelf 🙁
 • Mijn gedachten vertragen, heeeel lang…..zaaaam gaaan den….ken. Probeer vooral of het bij jou werkt, ik word er heel onrustig van. Mijn mind wil bewegen en probeer een coureur in een racewagen maar eens te vertellen dat hij zich in moet houden 😉
 • Gedachten ergens anders heen sturen, als het ware afleiden door ergens anders op te focussen, liefst iets leuks. Dat gebruik ik nog wel eens en het verschilt per situatie of het werkt. Soms heel goed, soms ook helemaal niet. Het is hoe dan ook geen oplossing, dieper kijken is belangrijk maar soms mag je het jezelf ook wel even makkelijk maken.
 • De gedachte opmerken en duidelijk maar liefdevol zeggen dat je er niet naar luistert. Dat werkt bij mij op de korte termijn heel goed op de lange termijn helaas een stuk minder goed.Die laatste voelt voor mij alsof je een kind dat je komt storen ‘nu even niet’ verkoopt. Dat gaat een paar keer prima maar dat kind (de gedachte) wil op een gegeven moment echt aandacht en zal die ook op gaan eisen.

Wat werkt voor mij dan wel? Er zijn zeker ook dingen die me wel blijvend geholpen hebben. Voor mij is het bijvoorbeeld heel belangrijk dat ik regelmatig varieer, van strategie wissel. Mijn mind en mijn interne criticus lijken al snel resistent te worden en is ook al snel verveelt. Steeds vernieuwen houdt het voor mij fris en afwisselend. Bovendien kan ik er mijn creativiteit in kwijt.

Hier nog een aantal tips die mij goed geholpen hebben:

 • Omarm en erken elke gedachte maar bepaal zelf welke gedachten je gelooft
 • Neem niet iedere gedachte zo serieus, geloof niet alles wat je denkt.
 • Gebruik het zinnetje uit de E.F.T. (emotional freddom techniques) ‘Ondanks dat het misschien niks wordt, mag ik er helemaal zijn. Natuurlijk kan je dit ook toepassen met andere nare gedachtes of situaties. Als je dit zegt geeft dat rust. De angst om te falen wordt erkend maar zelfs als je ‘faalt’ ben je waardevol en mag je er helemaal zijn.
 • Je kunt in dialect of als bekakt persoon reageren op je nare gedachte. Gevolg is bij mij dat ik altijd in de lach schiet en mezelf en de situatie een stuk minder ernstig neem. Het helpt me relativeren en helder te denken in plaats van te doemdenken.
 • Vecht niet tegen je gedachten maar accepteer deze eerst en laat hem dan voor je werken. Het principe van meegeven en ombuigen in plaats van tegenwerken en vechten.
 • En een zin die mij op dit moment erg steunt is: ‘het wordt misschien niet zoals je dacht dat het moest worden maar het wordt vast wel iets!’
 • Perfectionisme loslaten, goed is goed genoeg.

Dan kan ik weer bewegen, ik krijg weer lucht en ruimte en het vertrouwen groeit. Ook bij het schrijven van dit stuk kwamen er veel kritische gedachten voorbij maar aan mij de keuze hoeveel invloed ik deze gedachten laat hebben. Gedachten die ik had waren o.a. dat dit stuk nergens over ging, te weinig diepgang had, te simpel is etc.

En die gedachten mogen er zijn, ik streef er niet naar om vrij te zijn van negatieve gedachten. Ik streef ernaar om zoveel mogelijk vrij te zijn van hun negatieve invloed. Ik nodig je graag uit om te proberen wat voor jou werkt, om te ontdekken en te spelen met je gedachten. Want gedachten zijn krachten, onderschat ze niet.

Ga vooral door op je weg en weet dat twijfels en onzekerheden er soms gewoon bij horen. Jij bent goed zoals je bent! Is het toch wat lastig om dit alleen te doen? Maak dan eens een afspraak bij een MEE therapeut bij jou in de buurt. Zij kunnen kijken naar welke manier voor jou het beste werkt en staan voor je klaar!

Ga ervoor en volg je hart, volg je dromen! Als je dit doet ligt de wereld aan je voeten.

De wereld wacht op jou!!

Lieve groet,

Samantha