We kwamen elkaar voor de eerste keer tegen in jullie winkel op de Nieuwstad vijf jaar geleden. Een cadeauwinkel met kleine presentjes, kaarten en engelen, in veel soorten en maten.

Ik liep voor het eerst hun winkel in Zutphen in toen Samantha achter de toonbank een cadeautje stond in te pakken. Ze zag me niet meteen. Ik hield mijn pas in omdat ze me intrigeerde. Haar combinatie van ingetogenheid en kracht. We raakten bevriend met Fred en Samantha, hadden respect voor hoe ze alles op alles zetten om door de crisis heen te komen. Samantha bouwde haar praktijk uit, gaf zich op voor een marketingcursus, er niet zeker van of ze dat konden betalen. Organiseerde soms acuut een workshop als de rekening voor de huur er aan kwam en Fred ging tot in de vroege uurtjes afwassen in een groot hotel.

Lees hoe deze twee mensen hun leven een nieuwe loop gaven omdat ze durfden te blijven dromen…. 

Van Vlaardingen naar Zutphen

Fred: Daarvoor woonden we in Vlaardingen. Voor die tijd heb ik vijftien jaar op kantoor gezeten. De zaak werd overgenomen door een concurrent, ze moesten sluiten en toen kwam ik in een burn out terecht. Ik kreeg een afkoopsom mee. De vraag was dus: ’Wat gaan we doen?’ In die tijd kende ik Samantha vijf jaar.

Ik droomde er altijd al van om iets voor mezelf te doen. Sam was inmiddels al voor zichzelf begonnen met een praktijkje. We dachten: Weet je wat, we gaan dit combineren. Ik de winkel en Sam de praktijk. We hebben verschillende panden bekeken in Den Haag en Rotterdam en toen kwamen we in Zutphen terecht.

Winkel

We begonnen hier in september 2010. De winkel heeft drie jaar gelopen, maar de omzet werd steeds kleiner. Het laatste jaar kochten we helemaal niets meer in. Het was ook helemaal niks meer. Een droevige boel.

Samantha: Voor die tijd heb ik van alles gedaan. Als dierenartsassistente gewerkt, gestudeerd voor sociaal pedagogisch hulpverlener en daarna heb ik een paar jaar in Rotterdam gewerkt in allerlei verschillende baantjes. Voornamelijk telefonische verkoop en klantenservice. Veertig uur op kantoor, maar dat ging niet meer.

Ik voelde dat ik iets anders moest doen. Ben cursussen gaan volgen. Mediumschap, coachingopleiding, Sensi therapie. Toen mijn Indonesische opa in 2007 overleed kwam er een versnelling. Daarvoor kriebelde er wel wat, maar daarna ging het echt als een raket.

Het is alsof mijn opa bij me is, me duwtjes in de goede richting geeft.

Workshops

Ik gaf mijn eerste workshop wastekenen boven de winkel. Voor drie personen. Met knikkende knieën. Heel spannend, als dat maar goed gaat. Maar het begin was er en daarna liep het vanzelf. Ik gaf daarna iedere maand een workshop en die zat altijd vol. Er kwam een workshop engelen bij en na een klein jaartje begonnen we met de SOL cursus (Spirituele Ontwikkeling en Lichtwerk).

Ik had heel veel gelezen over werken met engelen, maar voelde dat dat voor mij anders en eenvoudiger kon. Dat het gaat om wat er al is. Dat je er niet voor hoeft te leren, maar dat iedereen dat kan voelen. Het gaat erom dat je leert vertrouwen op wat je al weet. Op je eigen waarheid.

MEE opleiding

Dat zie je nu ook bij mensen die de opleiding voor MEE therapeute doen (opleiding voor Multi Energetische Essentie). Ze weten het al. En soms krijg je een teken. Dan vind je een wit veertje of het gaat ineens op je hoofd kriebelen. Zodat je zelf weet: dit is het pad dat ik mag volgen.

Fred: Ik had er in het begin helemaal niets mee. Toen we samen gingen kijken wat we in de winkel wilden verkopen vonden we allebei de Willow Tree engelenbeeldjes heel mooi, maar dat vond ik ook van dingen over Coca-Cola. Of van een motor. Dat heeft natuurlijk helemaal niets met het spirituele te maken.

Maar ja, Sam begon boven de winkel haar praktijk. Veel verkopen deed ik niet, maar ik praatte wel heel veel. Als de mensen weer naar beneden kwamen, dan stond ik daar en dan hadden we een babbeltje.

Dan zeiden ze: ‘Het is echt ongelofelijk wat er gebeurt.’ Tegelijkertijd hoorde ik van Sam ook de verhalen: ‘Het was vandaag zo’n mooi consult.’

Meer gevoel voor spiritualiteit

Daardoor ben ik er toch steeds mee open voor gaan staan en heb zelf de cursus bij Samantha gevolgd. Ja, bij de vrouw met wie ik in augustus ga trouwen. Vanaf dat moment kreeg ik er meer gevoel voor. Ik zal van mijzelf nooit zeggen dat ik een heel spiritueel mens ben, maar van binnenuit zoek ik wel contact met de engelen. Ik ben er een stuk rustiger van geworden en heb veel meer vertrouwen.

Heb destijds ook een NLP-opleiding gedaan. Dat viel samen met het tijdstip dat we met de MEE opleiding begonnen, die door Samantha is ontwikkeld. Daar zorgde ik voor de praktische begeleiding. Ik heb daar meer van opgestoken dan van de hele NLP opleiding. Hoewel ik daar geleerd heb om gemakkelijker in een groep te zitten. En ook hoe krom je soms kunt denken. Hoe erg je in een bepaald patroon kunt blijven hangen. Alleen al de bewustwording daarvan leert dat je dingen ook simpel om kunt draaien.

Humor is zo belangrijk

Ik merk dat de engelen er zijn aan kleine gemakkelijk meetbare dingetjes. Ik sta bijvoorbeeld in een file en heb haast, dan vraag ik ’Jongens, help eens een beetje.’ En dan kom ik daar en staat er geen file. Dat is iets heel simpels. Dat het simpel is, heb ik van Sam geleerd. Het spirituele hoeft niet zwaar en ingewikkeld te zijn. Maar juist licht, met heel veel humor. Dat heeft me eerst ook wel tegengehouden. Ik ben gelovig opgegroeid. En humor, dat mocht eigenlijk niet vanuit mijn kerkelijke opvoeding. De verhalen vanuit de Bijbel hadden altijd een of ander taboe! Pas op! Dit is een hele andere, meer luchtige benadering. En ieder mens heeft zijn eigen waarheid.

Als je het over spirituele meesters of leraren hebt, dan is Samantha dat voor mij.

Trouwen

Samantha: Andersom ben jij dat ook heel sterk voor mij. In heel andere dingen. Want jij kunt zo genieten van de aardse dingen. Als we onderweg zijn en ik zit te ratelen en heb heel veel ideeën, dan zegt jij: ’Kijk eens even om je heen, zie je niet hoe mooi het hier is.’

We gaan in augustus trouwen, dan kennen we elkaar tien jaar. Dat is sowieso al een jubileum. We waren het vijf jaar geleden al van plan. Toen besloten we om het geld te gebruiken voor de winkel.

Er is veel gebeurd in onze familie de laatste jaren. Veel mensen overleden, pas geleden nog iemand van 42 jaar. Dan denk je: ‘Je moet ook genieten van het leven.’ We houden zoveel van elkaar. We gaan trouwen om die liefde te bezegelen en om het leven te vieren.

Familieopstellingen

Samantha: De nadruk in mijn ontwikkeling ligt op dit moment bij familieopstellingen. De opleiding die ik daarin gevolgd heb, heeft me niet alleen persoonlijk erg geïnspireerd, maar ik gebruik die ook voor de mensen die ik in de opleiding heb.

Het gaat over de energetische verbinding met je familie en voorouders. Ik heb niet eerder een manier van energetisch werken ervaren die me zo diep geraakt heeft. Waar je in het ‘hier en nu’ in vastloopt, wordt de bovenstroom genoemd. Er doet zich nu een probleem voor en je denkt dat het jouw probleem is, maar in principe draag je de energie uit de lijnen van je voorouders met je mee. Zodra dat zichtbaar wordt en dat is wat er gebeurt bij een familieopstelling, wordt dat geheeld. Als je het ziet en erkent is dat al heel erg helend. Dan hoeft het in het hier en nu geen rol meer te spelen. Je geeft het symbolisch terug. Soms moet iets gezegd worden.

Er zijn vaak in zo’n familiesysteem geheimen of dingen waar niet over gesproken is.

Mijn persoonlijke reis

Ik ben nu (2014) voor de tweede keer met de opleiding bezig, puur voor mijn eigen persoonlijke reis. Er zijn nu al zoveel dingen uitgewerkt. Het mooie is dat je bij iedere opstelling verder teruggaat.

Op een gegeven moment kwamen wij uit bij zes, zeven generaties verder dan mijn opa. We kwamen uit bij een vulkaan in Indonesië. Die vulkaan werd opgesteld. En dat is eigenlijk de opstelling die mij het diepst geraakt heeft, omdat ik echt voelde dat ik een verbinding had met die vulkaan en dat die vulkaan ten diepste een zielsenergie is die ik nu leef.

Alles kan met opstellingen

Je kunt alles opstellen. Landen, bomen en huizen. Je begint met een gesprek waarin je als cliënt of vraagsteller zegt: dit is mijn probleem

En daarin probeer je al een beetje te zakken naar de onderlaag: wanneer is het begonnen. Soms duurt dat vijf minuten, soms tien, maar aan de hand van dat verhaal nodigt de opsteller iemand van de andere aanwezigen uit in het familieveld. Wil jij daar gaan staan voor mijn vader of mijn moeder? Het gaat bij het nieuwe opstellen bijna allemaal in stilte. Dan kijk je waar de aandacht naar toe gaat. Het lijkt alsof er ergens in het veld een spotlight wordt geplaatst en dan zie je dat de aandacht uitgaat naar de vader of de moeder. Je weet van tevoren nooit wat je opstelt, maar je kijkt waar de energie naar toe gaat. En je intuïtie helpt je om de begeleiding te doen.

Inspiratie en genieten

Fred: Wat mij inspireert zijn kleine dingen. Als ik met onze hond Bobbie aan het wandelen ben en het is een grijze dag en er komt ineens een zonnestraal. Soms ook bepaalde kleuren. Bijvoorbeeld in huis. Dan schijnt net de zon op een bepaalde manier naar binnen, dan word ik daar zo blij van. Het is elke keer wat anders. Het kan zelfs zijn als Samantha achter de laptop zit. Of als Bobbie heerlijk ontspannen ligt te slapen.

Samantha: Ik kan heel erg genieten van een boek lezen En van de gesprekken die ik heb met mensen, hun verhaal en wat hen beweegt. Ik houd erg van de diepte. In hun pijn en mijn eigen pijn zitten schatten verborgen. Soms blijven er een paar zinnen hangen die me enorm veel doen.

We hebben te weinig tijd voor ons zelf. We praten er wel steeds over. We willen het gaan inplannen. Het is gewoon nodig. Elkaar even beetpakken en zeggen: we gaan nu even lopen.

Samantha: Lekker met je ogen dicht in het zonnetje in de tuin zitten, dat inspireert altijd. Daar kan ik van dromen. In mijn eigen tuin met mijn rug tegen een boom een hele middag lezen. De boom staat er al.

Durven dromen

Dit prachtige huis is zo’n verandering na de winkel en het warme bovenhuis in Zutphen, Een gigantische verandering in ons leven,

Fred; Toen we nog in de winkel zaten en er financieel heel slecht voorstonden, zijn we een keer in Dieren wezen kijken in een heel duur huis. Een beetje dromen, kijken wat dat doet met de energie, zei Sam.

Durven dromen. En we zaten echt zonder een cent. Ik werkte er ‘s nachts bij als afwashulp in een hotel. En Samantha organiseerde af en toe een extra workshop om de huur in vredesnaam maar te kunnen betalen. En dan naar een huis kijken dat onbetaalbaar was. Oh, zeiden we, dat is gaaf.

En het begon ook te kriebelen. Op een of andere manier moet het toch ook kunnen lukken, eens. Het duurde nog even en we moesten nog door het moeilijkste stuk heen, de laatste paar maanden met de winkel, man, man, man, dat was wat! Maar het heeft wel iets met ons gedaan.

Wonen en werken in hetzelfde huis

Waar we nu wonen en werken komt heel dicht bij onze droom. We kwamen er na ons bezoek aan Dieren op uit dat we wilden blijven doen wat we deden: wonen en werken in hetzelfde huis met een tuin. En kijk nou, er staan wel tien bomen in deze tuin.

Samantha. Wat ik merk dat ik mensen heel erg inspireer door wat we hebben neergezet.

If you can dream it, you can do it.

Je hebt niet altijd in de hand wat je overkomt, maar je hebt wel altijd een keuze in hoe je daarmee om gaat. Het leven is voor een deel zeker maakbaar. Dat wil ik graag overdragen. Kijk naar je eigen aandeel en zie wat je daarin kunt veranderen. En de cursisten geven dat vervolgens weer door in hun omgeving.

Fred: De MEE opleiding is zo ontzettend gegroeid en al die mensen die inmiddels therapeut zijn, behandelen op hun beurt ook weer mensen. En mensen die geen middelen hebben om naar een therapeut te gaan kunnen bij iemand die de MEE opleiding doet al zoveel halen.

Zelf ben ik graag bezig met fotografie. Vorige week heb ik een fotoshoot gemaakt van een gezin met een hele zieke hond. Ik ben de polder ingegaan en heb een heleboel foto’s gemaakt. Daar zijn ze zo blij mee. Daarin heb ik echt mijn passie gevonden. Het is niet alleen foto’s maken, maar ook wat je daarmee kunt betekenen voor andere mensen.

Het is voor mij toch echt: zie de kleine dingen om je heen en geniet er van.

Dankjewel Dick en Annet voor dit prachtige interview! Wil je meer weten over Dick en Annet, bezoek dan hier hun website.