Aarden is belangrijk, hoe gevoeliger je bent, des te belangrijker aarden is. Een goede gronding geeft je letterlijk houvast, je staat stevig op je benen, bent vol zelfvertrouwen en leeft in het hier en nu.

Ben je slecht gegrond dan voel je je veel wankeler, onzeker en je zit veel in je hoofd. Je bent niet in het hier en nu en voelt je afwezig en/of duizelig. Ook koude handen en voeten zijn signalen van een slechte gronding. Het leven jaagt aan je voorbij en je doet voor je gevoel niet echt mee, bent niet echt hier.

Lichtwerkers en hun weerstand tegen gronding

Wanneer je gevoelig bent is er vaak weerstand tegen gronden. Mijn ervaring is dat hoe gevoeliger de mens hoe heftiger die weerstand. Die weerstand is eigenlijk puur angst. Angst om hier te zijn, in je lichaam en op de aarde. Angst om echt te leven. Pas als je je hier bewust van wordt kan je met meer begrip en liefde naar jezelf kijken en hier liefdevol stap voor stap verandering in aanbrengen.

Gronding als bescherming

Wat veel mensen niet weten, is dat een goede gronding een heel beschermende functie heeft. Stel je eens een hoog gebouw voor, deze hebben vaak een bliksemafleider, als de bliksem inslaat wordt de elektrische lading naar de grond geleidt. Zo werkt dat ook voor jou, als jij lading oppikt en je hebt een slechte gronding dan blijft het hangen, het kan niet weg. Door een goede gronding kan jij ontladen, de lading stroomt naar de aarde.

Je lichaam als huis voor je ziel

Vergelijk je lichaam maar eens met een huis, een huis heeft niet voor niets een voordeur en ramen, je wilt de kou en ongewenst bezoek buiten houden. Bij een slechte gronding staan de ramen wagenwijd open en waait alles naar binnen. En als je het helemaal bont maakt dan ben je letterlijk ‘niet thuis’. Je floept uit je lijf en hierbij geldt: opgestaan is plaats vergaan. Je huis wordt gekraakt, je bent er niet om erop te passen en dus is de kans groot dat je huis gekraakt wordt, er wonen dan energieën die niet van jou zijn. Dat kunnen de emoties en pijntjes van anderen zijn maar ook entiteiten.

Nu je uit je lijf gefloept bent (bewust of onbewust) bevestig je jouw oer-overtuiging, zie je wel het is niet veilig daar beneden in dat lijf…. en dus blijf je waar je bent, daar ‘boven’ is immers veel fijner.

Goede gronding verhelpt en voorkomt klachten

Wist je dat veel mensen met psychische klachten en bijvoorbeeld ook mensen met (het ‘etiketje’) autisme vaak heel slecht gegrond zijn? Niet aanwezig, angstig, uit contact. Door op hun tenen te lopen en te ‘fladderen’ zeggen ze: ‘Ik wil hier eigenlijk niet zijn want het is hier zó spannend’.

Een goede gronding werkt preventief tegen klachten maar is dus vaak ook een heel belangrijke stap op weg naar heelwording. Allerlei klachten zoals, stress, bun-out, hoofdpijn, en talloze andere fysieke en psychische klachten gaan hand in hand met een slechte gronding.

De therapeuten die door mij opgeleid zijn meten daarom altijd uit hoe het staat met je gronding.Nog voor de daadwerkelijke behandeling start wordt je goed in je lijf gezet en worden evt. aanwezige ongewenste energieën verwijdert. Hehe dat lucht op, fijn om weer thuis te zijn!

Je langdingsgestel is nog niet uitgeklapt

Veel HSP-ers vergeten hun landingsgestel uit te klappen en écht te gaan leven hier op aarde! Ze blijven maar in cirkeltjes draaien, onzeker, angstig, niet durven landen, even hier zijn en geconfronteerd worden met nare energie en hup weg ben je weer.

Nu begrijp je misschien ook wel waarom aardingsoefeningen alleen, vaak niet voldoende zijn.Zeker niet wanneer je jezelf als een drill sergeant behandeld. Dan is de lol er gauw af!

Waarom het aarden niet lukt, de 5 grootste valkuilen:

  • Je bent te hard voor jezelf, er is zachtheid nodig om te aarden. Zachte gedachten maar ook zacht zijn voor je lichaam. Een gespannen of zelfs verkrampt lichaam is niet fijn en pijn al helemaal niet. Juist zachtheid naar jezelf laat je ontspannen en werkt aardend.
  • Je wilt hier eigenlijk helemaal niet zijn, dat klinkt wellicht wat heftig maar heel vaak ligt dit ten grondslag aan je slechte gronding. Als ziel heb je heel veel meegemaakt hier op aarde en vanuit deze zielswonden is een diepe angst ontstaan om hier te zijn.
  • Je hebt een negatief zelfbeeld, houdt niet van jezelf en je lichaam. Als ziel is het wennen om in een lichaam te zijn, het kan het gevoel geven gevangen te zitten. Misschien vind je dingen niet mooi aan jezelf? Door hiertegen te vechten schiet je steeds uit je gronding.
  • Het lukt niet om te ontspannen en hierdoor lukt aarden ook niet of minder. Spanning in je lichaam kan vele oorzaken hebben zoals bijvoorbeeld opgekropte emoties. Trauma’s zorgen ervoor dat je lichaam nog steeds in de vecht (of vlucht) reactie zit. Wanneer aarden niet lukt en je hebt last van (chronische) spanning dan is professionele hulp aan te raden.
  • De meest venijnige valkuil is deze; je onderschat het belang van aarden en vergeet hierdoor aandacht te besteden aan je gronding. Je bent je (nog) niet bewust van je slechte gronding denkt dat je het voor jou niet geldt of dat je klachten een andere oorzaak hebben. Pas wanneer je bewust de link kunt leggen tussen (jouw) klachten en een slechte gronding kan je er iets aan doen. Het blijft voor een lichtwerker belangrijk hier aandacht aan te besteden.

Deze vijf valkuilen staan niet los van elkaar, het zijn broertjes en zusjes. Als er één herkent, is de kans groot dat de andere ook op jou van toepassing zijn, het zij bewust of onbewust.

Als je herkenning voelt, of nieuwsgierig bent naar hoe het met jouw gronding is gesteld, maak dan eens een afspraak voor een sessie bij een door ons opgeleide therapeut. Zeker als je moeite hebt met ontspannen is professionele hulp aan te raden.

Hij of zij helpt je uit het harnas van trauma’s en spanning. Je zult zien dat je dan al veel meer gegrond bent en oefeningen dus ook veel beter werken.

Voor mij is gronden ten diepste ja zeggen teven jezelf en tegen het leven. Dat ja zeggen gaat voor mij ook over jezelf toestaan dat alles in jou mag stromen, de fijne emoties maar ook je verdriet en boosheid.Wanneer je emoties onderdrukt creëer je een bonk spanning in je lichaam en dat werkt dus averechts.

Grootste misverstand over aarden

Het is een groot misverstand dat aarden een kwestie is van ‘even’ een aardingsoefening doen. Je zult als je dat wel gelooft bedrogen en teleurgesteld uitkomen. Ik zie ook mensen ernstig aan zichzelf twijfelen als het wéér niet lukt om te aarden…. wat is er toch mis met mij vragen ze zich af.

Nu weet je dat er niks mis met je is als het aarden (nog) niet goed lukt, je bent gewoon heel gevoelig. Ik gun je van harte dat je jouw gevoeligheid gaat erkennen en ook de angst om hier te zijn.

Van daaruit hoop ik dat je gaat ontdekken hoe welkom je hier op aarde bent!

Lieve groet,

Samantha

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe artikelen en tips? Klik hier om je in te schrijven voor ons gratis e-zine