Vind jij voor jezelf opkomen en ‘nee’ zeggen ook zo lastig? Neem dan even de tijd om dit artikel te lezen waarin ik je 5 gouden tips geef die je helpen om je grenzen aan te geven.

Tip 1: Als je nee zegt tegen de ander, zeg je ‘ja’ tegen jezelf

Wees niet bang om anderen teleur te stellen want steeds wanneer je ‘ja’ zegt tegen de ander terwijl je eigenlijk ‘nee’ voelt van binnen stel je jezelf teleur met alle gevolgen van dien!Teveel rekening houden met de ander betekent dus automatisch dat je te weinig rekening met jezelf houdt. Dit waardevolle inzicht mag je in gedachten houden de volgende keer als je ‘nee’ wilt zeggen. Het zal je moed en kracht geven. Jij mag veel meer ‘ja’ tegen jezelf zeggen! En je weet het, hoe beter je voor jezelf zorgt des meer ook anderen aan je kunnen hebben.

Tip 2: Denk niet in tijd maar in energie

Grote valkuil is vaak het (vol)plannen van je agenda, je kijkt naar volgende week en ziet dat er nog genoeg plek is voor afspraken. Voor je het weet is de agenda overvol. Qua tijd past het maar qua energie niet. Als het dan zover is zie je als een berg tegen de week op en word al moe als je naar je agenda kijkt…

Dit vraagt om om-denken. Stop met denken in tijd en begin met denken in energie! Welke activiteiten geven je energie en welke kosten je energie? Je hiervan bewust worden is vaak een grote eye opener. Vervolgens zorg je dat je niet teveel energie vretende activiteiten op een dag plant.

Zorg ook voor genoeg rust en activiteiten die je opladen om zo de balans in energie te houden.

Tip 3: Houd je aan afspraken die je met jezelf hebt gemaakt.

Plan minimaal één dagdeel in de week helemaal voor jezelf. Niet samen met je gezin of partner maar echt jij alleen. Wat je doet in die tijd maakt niet uit als het maar iets is waar je blij en ontspannen van wordt. (geen werk dus!)

Een afspraak met jezelf is makkelijk te verbreken maar besef je dat de relatie met jezelf de belangrijkste is van allemaal, dus kom die belofte aan jezelf na. Deze tijd voor jezelf kan wonderen doen, geniet ervan want je verdient het!

Tip 4: Zeg wat je wél wilt!

Je grenzen aangeven is vaak zo moeilijk omdat je anderen niet wilt kwetsen of teleur wilt stellen. Vanuit deze angst ontstaat vaak een onduidelijke boodschap en voor je het weet haalt de ander je toch over ‘ja’ te zeggen. Door te zeggen wat je wel wilt kan je duidelijk zijn zonder angst dat je de ander kwetst.

Een voorbeeldje, stel de buurvrouw belt aan om gezellig een bakje koffie te komen drinken maar jij genoot net lekker van je tijd alleen en zit hier dus helemaal niet op te wachten. Tegen je buurvrouw zeggen ‘Sorry, maar ik zit hier echt niet op te wachten’ is duidelijk maar ook best bot 😉 Bovendien zeg je in dat geval wat je níet wilt. Beter en makkelijker is om te zeggen: ‘Een andere keer graag maar vanmiddag geniet ik van een middagje voor mezelf, ik ben nu liever even alleen.’ Zeg dus wat je wel wilt en je kunt duidelijk zijn zonder schuldgevoel. Als iemand met je mee wil rijden maar je ziet dit niet zitten zeg dan: ‘Ik rij liever alleen’ dat klinkt heel anders dan: Nee, je mag niet met me meerijden’. Het werkt echt, probeer het maar eens 🙂

Tip 5: Richt je op jezelf, het zijn immers jóuw grenzen

Veel gevoelige mensen verplaatsen zich heel snel en vaak in de energie van de ander. Zo verlies je gemakkelijk het contact met jezelf en dus met je grenzen. Er zijn veel oefeningen die je kunnen helpen dicht bij jezelf te blijven, één ervan is dat je een lemniscaat (liggende acht) tussen jou en de ander zet. Plaats jezelf in het ene rondje en de ander in de andere. Zo zijn jullie wel verbonden maar toch gescheiden, ieder zit heel duidelijk in zijn eigen energie.

Bovenal is het belangrijk dat je liefdevol met jezelf omgaat en geduld met jezelf hebt. Groeien gaat nu eenmaal met vallen en opstaan en ‘grenzen aangeven’ blijft vaak een lastig thema voor HSP-ers.
Wees trots op jezelf iedere keer dat je liefdevol voor jezelf opkomt, dit geeft positieve energie zodat de drempel voor de volgende keer al een stuk lager ligt.

Veel succes lief mens, weet dat je het waard bent om je grenzen aan te geven!

Wil je verder aan de slag en extra begeleiding bij het aangeven van je grenzen? Neem dan contact met ons op.

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe artikelen en tips? En deze gratis in je mailbox ontvangen? Schrijf je -dan hier in voor ons e-zine.