Tijdens één van de eerste groepen die ik mocht opleiden schoot het me te binnen. Inmiddels zijn het begrippen geworden, ‘Bob de bouwer sessies’ en ‘Troetel sessies’. Bij de één gaat het om het inzetten van teveel mannelijke energie en bij de ander is er een teveel aan vrouwelijke energie. Ik leg het je graag uit!

De troetelsessie, teveel vrouwelijke energie

Heerlijke zachte healings, fijne aanraking en dromerige meditaties en visualisaties. Een ontspannend muziekje op de achtergrond en een lieve zachte stem begeleiden je naar hogere sferen. Je gaat heerlijk licht, ontspannen en fijn de deur uit. Niks mis mee toch? Nee, er is zeker niks mis mee, het is prachtig en op z’n tijd heel erg welkom maar voor mij is dit geen ‘LET’. (Multi Energetische Essentie therapie) De vrouwelijke energie is hard nodig als onderdeel van het proces.

Maar naast de vrouwelijke energie is de mannelijke energie even belangrijk. Ongeacht of de therapeut een man of een vrouw is. Een therapeut moet risico’s durven nemen, de koe bij de horens vatten en durven doorpakken.

Diep proceswerk bestaat niet alleen uit heel zacht en lief te werk gaan. De liefde en het begrip naar de cliënt zijn echter wel onmisbaar voor een veilige bedding. Vanuit daar ontstaat de ruimte om te confronteren en wakker te schudden.
De kracht van vrouwelijke energie zit hem in de zachtheid. Het is uitnodigend, begripvol, invoelend, er is ruimte voor stilte, ruimte om te zijn. Het geeft een gevoel van geborgenheid, je voelt je welkom! De energie is oceanisch en diep. Als er echter teveel vrouwelijke energie is dan krijg je troetelsessies, gericht op ontspanning en je cliënt in de watten leggen. Prima voor een ontspanningsmassage maar niet echt de bedoeling van Lichaamsgerichte Energetische Therapie.

Tijdens troetel sessies blijven cliënten (en hun therapeuten) vaak hangen in engelensferen maar komen niet echt op aarde en landen niet in hun lichaam. Ze zijn vooral ‘daar’ maar niet ‘hier’. Je kunt ook heel aards en lichaamsgericht met vorige levens en engelen werken. Maar waak wel voor teveel vrouwelijke energie en blijf heel erg lichaamsgericht werken in het hier en nu. Hoewel het absoluut een kwaliteit is om tussen dimensies te reizen (ik hou er zelf ook van) is het de uitdaging om die kwaliteit hier op aarde neer te zetten. Dus probeer niet (alleen) met je energie te vertrekken naar hogere sferen maar nodig hogere sferen uit in je lichaam hier op aarde. Laat het bij je komen in plaats van er zelf uit te floepen.

Mannelijke en vrouwelijke energie juist inzetten is een kunst!

Een goede therapeut beheerst dus beide, kan zowel mannelijke als vrouwelijke energie inzetten. Het vraagt om steeds voelen wat is hier nu nodig? Waar vraagt dit moment om? Zachtheid of juist doorpakken? Dat is niet altijd makkelijk. Het is een kunst die vraagt om heel goed afgestemd zijn en de juiste timing aanvoelen. Het is zoeken naar balans, zoeken naar de juiste timing, elke sessie opnieuw.

Hoe meer je zelf in je lichaam zit en je bewust bent van je eigen mannelijke en vrouwelijke energie hoe beter je dit in kunt zetten. De meest effectieve sessies die ik heb gegeven en mocht ontvangen waren sessies waarin mannelijk en vrouwelijk elkaar feilloos aanvulden. Het maakt niet uit of de therapeut een man of een vrouw is, het gaat erom dat hij of zij beiden beheerst.

Bob de bouwer sessies, teveel mannelijke energie

Kunnen wij het maken? Nou en of! De mouwen worden opgestroopt en de gereedschapskist gaat open. Op zoek naar de beste tool om deze klus te klaren! En het liefst zo snel mogelijk. Tak, tak, tak, en hoppakee, gefikst!

Klinkt heel aantrekkelijk, een snelle oplossing voor klachten. Maar komt er ook bewustwording? Weet je als cliënt ten diepste wat de klacht je wil(de) vertellen? Zo, nee dan vind ik dat een gemiste kans. Alsof de les voor je neus weggekaapt wordt.

Natuurlijk komt (bijna) elke cliënt met de vraag: “kan je me van deze klacht af helpen?” Ze zijn er klaar mee maar is de klacht ook klaar met hun? Voor mij is behandelen niet gericht op het verdwijnen van klachten maar op groei van de mens die tegenover mij zit. Juist daardoor kunnen sessies veel dieper gaan. Klachtgericht werken is vaak beperkend. De mens is zoveel meer dan alleen die klacht. Er werkt een heel systeem door de mens heen, er stroomt zielsenergie door je heen. Inzoomen op de klacht heeft als valkuil dat je de helikopterview verliest en al snel gaat ‘fixen’.

De vrouwelijke energie is ‘lean back’ rustig en afwachtend, het ‘niet-weten’ is welkom. Ze heeft geen oordeel en voelt geen impuls om in actie te komen noch om te fixen.

De mannelijke energie zit op het puntje van z’n stoel, een actieve houding en hij voelt wél de impuls tot actie. Hij werkt oplossings en resultaat gericht en kan het ‘niet-weten’ niet uitstaan. Hij wil actie en wel NU!

Soms kan fixen heel goed werken en ook handig zijn. Bijvoorbeeld wanneer iemand erg in paniek is en je dat kunt laten zakken door iets te doen. Of bij een enkelvoudige angst waarbij iemand graag van bijvoorbeeld vliegangst of angst voor de tandarts af wil. Dat zijn vaak redelijk simpele dingen om op te lossen. Hier kan een quick fix geen kwaad. Mensen zijn echt geholpen in 1 sessie en het is fijn dat dit mogelijk is. Maar zelfs bij de quick fix heb je vrouwelijke energie nodig als bedding en veiligheid.

Wanneer je werkt met langdurige en ernstige klachten zoals bijvoorbeeld trauma of depressie, is het niet verstandig te zoeken naar de quick fix. Ten eerste doe je daarmee de mens die tegenover je zit te kort. Oh, al 10 jaar depressief? Dat fixen we wel even! Niet echt respectvol toch? Ten tweede ontneem je de cliënt de kans om te leren van zijn klachten, te leren van zijn lichaam, zijn (of haar) systeem en wat het hem (of haar) wil vertellen. Een gemiste kans!

Juist het vrouwelijke loslaten en de oceanische essentie die je voelt en ook uitstraalt, zorgen ervoor dat er hele mooie en diepe dingen kunnen gebeuren. Niet omdat we dat afdwingen maar omdat we durven loslaten en open staan voor wat er ten diepste gezien wil worden. De kwaliteit van mannelijke energie daarentegen is dingen durven uitspreken. De confrontatie aangaan en iemand zonder omwegen heel direct bewust maken van wat je ziet, wakker schudden!

Verstoppen is er niet bij, dat kan heel spannend zijn als cliënt. Maar als dit vanuit zachte en veilige bedding gebeurt is het een openbaring. Een kwaliteit die patronen kan doorbreken en écht zorgt voor bewustwording. Humor, zo even in een flits die impuls volgen en iets luchtigs inbrengen is ook absoluut een kwaliteit van mannelijke energie. Doorpakken, durven en doen dus!

Mannelijke en vrouwelijke energie in balans

Zo zie je dat het één niet beter is dan het andere, ze zijn beiden prachtig. Met ieder hun eigen kwaliteit en ieder hun eigen valkuilen. Zijn ze in balans en mogen ze er allebei zijn, dan vormen ze de perfecte basis voor een geslaagde sessie.

Je ziet dat sommige therapievormen of methodes heel mannelijk georiënteerd zijn en andere meer vrouwelijk. Soms is het heerlijk en fijn om één van beide even goed aandacht te geven, even na heel actief sporten een heerlijke ontspanningsmassage bijvoorbeeld.

Mijn intentie  is echter dat ze in één sessie samen komen. Dat mannelijk en vrouwelijk in balans zijn, elkaar ondersteunen en aanvullen, zoals dat in een goede relatie gebeurt.

Mannelijke energie is naar buiten gericht, puntig, snel, tastbaar en concreet. Actief zijn, presteren en (snelle) beweging hoort hierbij. Vrouwelijke energie is naar binnen gericht, zacht, langzamer en minder actief. Niet gericht op prestatie maar op de beleving, langzame bewegingen horen hierbij.

Bij lichaamsgerichte energetische therapie starten we aan het begin van de sessie vaak een oefening om te gronden. Dat kan een oefening zijn die mannelijk of vrouwelijk georiënteerd is. Neem bijvoorbeeld de ‘klop oefening’ waarbij je kommetjes van je handen maakt en je lichaam ‘wakker’ klopt. Dit is een actieve oefening, een mannelijke manier van gronden. Een vrouwelijke variant is bijvoorbeeld een rustige visualisatie waarbij je naar het hart van de aarde gaat en hier een verbinding mee maakt.

Er is nog veel meer over te vertellen maar wat ik vooral hoop is dat dit je aan het denken zet. Dat je bewuster gaat voelen tijdens je sessies met welke energie je werkt en of dit de juiste interventie is. Wanener jij als therapeut groeit en jezelf ontwikkeld, kan je ook weer meer voor anderen betekenen.

Ik wens je veel plezier in deze ontdekkingstocht en bovenal wens ik je balans!

Lieve groet, Samantha

Wil je geen artikel missen en op de hoogte blijven van gratis acties?
Schrijf je hier in voor het gratis e-zine Puur!